KONSTNÄREN & SKIVOMSLAGET 1953-2013.
Journalisten Andres Lokko har på uppdrag av Spritmuseum botaniserat i konstsamlingen Absolut Art Collection. Han har valt ut ett antal konstnärer och verk – och tillsammans med de skivomslag samma konstnärer har målat eller formgett tecknas en annorlunda pophistorik. Resultatet är en utställning för både besatta skivsamlare och den allmänt konst- och musikintresserade publiken.

Försäljningen av vinylskivor ökar åter. Skälet (förutom en nostalgisk känsla och behagligare ljudbild) är enkelt: skivomslag är konst. Vissa förstås mer än andra. Genom historien har mängder av mer eller mindre berömda konstnärer lånat ut sin talang till artister de uppskattar eller vice versa.

Med Absolut Art Collection som utgångspunkt har journalisten Andres Lokko, tillsammans med Spritmuseums kuratorer, valt ut ett antal konstnärer och verk ur samlingarna. Tillsammans med de skivomslag samma konstnärer har målat, fotograferat eller formgett tecknas en annorlunda visuell musikhistorik.

Resultatet är en resa från Andy Warhols första teckningar för jazzartisters skivomslag kring 1956 – ända fram till Lady Gagas aktuella samarbete med Jeff Koons. På vägen dit möter du andra legendariska samarbeten, inpräntade i vårt kollektiva popkulturella minne, som den brittiske popkonstnären Peter Blakes omslag till The Beatles ”Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band”. Men här finns också mer oväntade kopplingar och röda trådar som uppdagades under arbetet med utställningen.

ART POP har avsikten att reda ut dessa trådar, genom historien och fram till idag. Och förhoppningsvis illustrera och underhålla såväl besatta skivsamlare som den allmänt konst- och musikintresserade publiken. Likt en klassisk skivaffär kommer utställningen att vara fylld med skivbackar, konsertaffischer och musikmemorabilia. Besökarna kommer även att kunna spela skivor de själva väljer.

Andres Lokko har tillsammans med Finbar Rosato, kurator för utställningen, spelat in en podcast där de samtalar om skivomslagen, musikerna och konstnärerna. Podden finns att ladda ner på museet.