Välkommen till en utställning om Sverigebilder, sprit och sex. Tillsammans med konstnären Peter Johansson tar vi ett grepp om lust och last, frigjordhet och skam – om ”Den svenska synden” som myt och fenomen.
I utställningen lotsas du genom en labyrint med ’peepholes’, med filmer, bilder, tidningsklipp och föremål ur den svenska syndens historia – från 50-talets syndenfilmer som ”Hon dansade en sommar” och ”Sommaren med Monika” via undangömda Systembolagsbutiker, motböcker, p-piller, sexualupplysningsskrifter och kondomautomater, fram till det sena 70-talet och den kultförklarade erotikklassikern ”Fäbodjäntan”.
Under 1950- och 60-talet var den svenska synden en världsföreteelse. Sverige blev en sinnebild för synd och moralens förfall. Men när omvärlden rasade över svenskarnas syndiga sexualmoral hade svenskarna själva fullt upp med att skämmas för något helt annat – nämligen spriten… Sverige var vid den här tiden ett av världens mest restriktiva spritländer.

I utställningen bidrar även konstnärsduon Peter Johansson/Barbro Westling i samarbete med konstnären Lars Brunström, med en ny konstinstallation  –  en lustfylld skog där såväl träd, stenar och djur njuter i fulla drag. Även där får besökarna kika in genom hål för att få en skymt av naturens eget spektakel. Var god stör ej!

Utöver dessa insatser bidrar även Peter Johansson med några kortfilmer och skulpturer som behandlar Den svenska synden.

Bilderna och filmerna i utställningen kan verka störande för känsliga personer. Andra kommer att skratta igenkännande.