ginutstallning-1536x864

Ginlandet Sverige

19/11–30/10, 2022

Följ med genom ginens historia i Sverige och möt dryckesproducenterna bakom hantverken. De senaste åren har det svenska ginundret tagit dryckesscenen med storm och hyllats för sin höga kvalité, smak och hantverksmässiga framställning.

Utvecklingen har gått i blixtens hastighet; från en handfull ginproducenter för tio år sedan till dagens dryga 60, spridda över hela landet från Kalix i norr till Malmö i söder. Idag kan ginnörden välja bland drygt 185 olika svenska ginsorter!

Botanicals istället för kryddor

I utställningen får du möta några av alla destillatörer och kreatörer som delar med sig av sin passion för gin och hantverket bakom. Och har du inte redan stenkoll på gin bjuder utställningen också på en crash course: Vad är gin? Hur tillverkas gin? Och hur får man fram den klassiska ginsmaken? Varför pratar många producenter hellre om ”botanicals” än kryddor? Och vad menas med att en gin har terroir?

Ginens historia genom uppgång, fall och pånyttfödelse

Du får också följa ginens uppgång, fall och pånyttfödelse. Gin har historiskt varit en symbol för det absolut lägsta hos människan och förknippats med fattigdom och misär. Men har också stått för det mest sofistikerade och varit en dryck för eliten. Under 1900-talets sista decennier förpassades gin in i barskåpets mörkaste hörn, men tack vare en ny generation ginälskare som värdesätter det småskaliga och hantverksmässiga är nu gin mer aktuellt än någonsin.

Varmt välkomna till utställningen Gin som är den tredje i Spritmuseums utställningsserie om fyra olika svenska hantverksdrycker. Utställningen öppnade den 19 november 2021 och pågår till och med den 30 oktober 2022.

Boka en privat guidad visning för dig och dina vänner.