SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER 2021

Snustorr cider för aspiranter
Guld: Tobias Larsson – Index C20-cx.v Cider
Silver: Johan Jalvemo – päronpanj
Brons: Babak Khosrawi & Kalle Arbin – BabaKalle

Snustorr cider för professionella
Guld: FRUKTSTEREO – Ciderday night fever 2020
Silver: Glömda Äpplen – Ici Barrique (härcider)
Brons: Glömda Äpplen – Härcider 2020

Torr cider för aspiranter 
Guld: Michael Andäng – Vildäpple M2020:2
Silver: Michael Andäng – Vildpäron P2020:1
Brons: Michael Andäng – Vildäpple M2019:3

Torr cider för professionella
Guld: Drömdalens Naturcider – PicknickCider
Silver: Pomologik – Maglemer
Brons: Pomologik – Hornuddens Husmoder

Halvtorr cider för aspiranter 
Guld: Mikael Sandberg – Kvarnegårdens Black Nehou
Silver: Anders Wendler & Calle Bergdahl – Bettans & Milles halvtorra
Brons: Ulrika & Tobias Hellsten – H.C. 92 Poiré

Halvtorr cider för professionella 
Guld: Rudenstams Bär & Frukt – Rudu Cider – Gravensteine
Silver: Pomologik – Hantverkscider
Brons: Rudenstams Bär & Frukt – Rudu Cider – Rubinola

Smaksatt cider för aspiranter 
Guld: Michael Andäng – Vildäpple och tynnesnår MPr2020:1
Silver: Eric Holmberg – Vilda Björnar
Brons: Lyngby Vingård , Ola Johannesson – Sicera Malum Uva

Smaksatt cider för professionella 
Guld: Pomologik – Hopple alkoholfri
Silver: Klövsjö Gårdsbryggeri AB – Oppistuggus äppelcider
Brons: Pomologik – Hopple

Iscider för aspiranter 
Guld: Tomas Netsborn – Krokskvarn – Froozen
Silver: Mats Andersson – Fågelvik 62
Brons: Magnus Vasilis och Peter M Eronson – Ciderbokens Iscider

Iscider för professionella 
Guld: Bute Cider – Bute Mousserande Iscider
Silver: Klövsjö Gårdsbryggeri AB – Oppistuggus Iscider
Brons: Pomologik – Rimfrost

SM arrangerades Svenska Ciderfrämjandet, Riktig Cider och Spritmuseum med stöd av Humlegårdens ekolager, LRF lokal mat och dryck samt Garveriet, Floda.

I samband med prisutdelningen arrangerades ett cidersymposium på Garveriet i Floda.

Ur programmet:
Föreläsning och workshop Sensorikexperten Johan Swahn om att hitta ett gemensamt språk för att beskriva våra produkter så vi lättare kan kommunicera med varandra och konsumenter.
Studiebesök hos Glömda Äpplen Presentation av Glömda Äpplens verksamhet och diskussion kring cidertillverkning samt humlesorter för cider och demo av utrustning från Humlegården.
Jäst och cider Föreläsning om jästtyper för cider och hurtid och temperatur spelar in i dryckes slutgiltiga karaktär. Föreläsningen hålls av Gino Baart från Fermentis.

För femte året i rad anordnades SM i hantverkscider.

Tävlingen är uppdelad i två kategorier:

  1. Aspiranter – som tillverkar för ”husbehov”.
  2. Yrkesverksamma ciderproducenter – tillverkning för försäljning.

Cidern ska vara tillverkad i Sverige, av svenska råvaror och med hantverksmässiga metoder. För definition se ciderframjandet.se/vad-ar-hantverkscider

Kategorier:

  • Snustorr, upp till 3 gram restsocker per liter.
  • Torr cider, mellan 4 till 30 gram restsocker per liter.
  • Halvtorr/söt cider, över 30 gram restsocker per liter.
  • Iscider.
  • Smaksatt cider, cider i kombination med andra frukter, bär och kryddor oavsett restsocker.

Samt sist men inte minst delas pris ut till Sveriges bästa cider alla kategorier.

Jury:

Alf Tumble, sommelier och skribent, Elke Jung, sommelier och skribent,  Hanna Tunberg, Ciderfrämjandet, Nadja Karlsson, Spritmuseum.

Ev frågor:

Helen Ericsson Sandlund. Spritmuseum, helen.ericsson@spritmuseum.se
Anna Häggblom Stålhammar, Riktig Cider, anna@riktigcider.se
Anna Andrys, Svenska Ciderfrämjandet, kansli@ciderfrämjandet.se

Läs mer om tidigare SM nedan.