Livets vatten
Whiskyn har under 1900-talet gjort en kometkarriär i Sverige. Från att vid 1800-talets slut ha varit en dryck för ett fåtal intellektuella, blev whiskyn en verklig folkdryck under 1960-talet.
Svenskarna är idag i allra högsta grad ett whiskydrickande folk. Men whiskyns historia i vårt land är relativt kort. I Cajsa Wargs kokbok från 1755 finns ett recept på kryddbrännvin, som hon kallar ”Usqueba”. Namnet antyder att hon hört talas om det keltiska ordet för whisky, ”uisge beatha”, som betyder ”livsvatten”. Det moderna ordet ’whisky’ förekommer i svenska språket för första gången på 1850-talet. Men det dröjde ännu ett par årtionden innan vi började dricka whisky.
Konkurrerar med punschen
I slutet av 1800-talet började whiskyn omnämnas som den nya innedrycken. Oscar Levertin skriver år 1900, i ”Magistrarne i Österås”, om whiskyn att den är ”vår tids skeptiska, spleenfyllda och intellektuella dryck, lika väl som den opportunistiska punschen var studentmötenas och skandinavismens”. Whiskyn kom allt mer att konkurrera med den tidigare så populära punschen.
Whisky och soda sedan 1900
Det finns många litterära skildringar från 1900-talets början av herrar, sittande på någon av stadens restauranger, med en whiskygrogg framför sig på bordet. En butelj beställdes in och till den en ishink med sodavatten. Blandade gjorde man själv. Whiskykonsumtionen växte stadigt, och 1910 var den 400 000 liter.
I början av 1930-talet minskade whiskyförsäljningen. En orsak var att konsumenterna nu valde det billigare eau de vie till groggen. Under andra världskriget och de närmast följande åren rådde brist på vissa importvaror, bland annat skotsk whisky.
Nu föddes idén om en inhemsk whisky. AB Vin- & Spritcentralen påbörjade försök i sin fabrik i Södertälje och resultatet blev Skeppets whisky, som lanserades 1961.
JR blev förebilden
År 1965 var den svenska whiskykonsumtionen uppe i 7 miljoner liter per år. Whisky var högsta mode och den verkliga innedrycken. Den ska inte längre drickas rumstempererad serverad med källvatten som den skotska traditionen bjuder, utan kyld. Snobbdrycken på modet var whisky on the rocks, det vill säga med isbitar som stenar i glaset.
I tv-serier som ”Arvingarna” och ”Dallas” var barskåpet aldrig långt borta. Den vanligaste repliken i ”Arvingarna” var ”Would you like a drink?” Whiskykonsumtionen sköt i höjden som en raket, och 1976 såldes mer än 10 miljoner liter whisky.
Trendig whiskyprovning
Under 1900-talets sista år har det blivit verkligt trendigt att prova maltwhisky. Whiskyn analyseras, karaktäriseras och betygsätts på ett sätt som liknar proceduren vid provning av vin. I mat- och vintidningar finns whiskyskolor, ordlistor för whiskykännare och reportage från whiskyindustrin i Skottland. Det växande intresset har också gjort att det vuxit fram speciella whiskyklubbar, där man provar whisky efter konstens alla regler. Idag har maltwhisky blivit högsta mode.