Drömmen om maten och drycken som gör Sverige till ett bättre land.
Vad blir det för middag ikväll? En fråga vi alla ställs inför gång på gång, men som vi sällan analyserar på djupet. Men oavsett vad svaret blir har tallrikens komposition knappast kommit till av en slump. Det menar åtminstone mathistorikern Richard Tellström. Men hur står det till med drycken egentligen?
Välkommen till ett föredrag med Richard Tellström om idéer som präglat den svenska mat- och dryckeskulturen, från 1800-talet och framåt. Svenskarnas vanor har i allra högsta grad påverkats av allt från politik och klimat, till religion och traditioner. Från nykterhetsrörelsen och motbokstiden till Systembolaget, Operation vin, Spola kröken och gårdsförsäljning – svenskarnas val av mat och dryck har ständigt innehållit drömmen om ett annat, bättre, liv.
Richard Tellström är mathistoriker, docent i måltidshistoria, medskapare till tv-serien Historieätarna och författare till boken Varje tugga har en tanke (2024). Han har skrivit och föreläst om svensk mat- och dryckeskultur i många år.
Adress: Spritmuseum, Djurgårdsstrand 9, Stockholm
Datum: Tisdagen 25 februari kl 17.00.
Datum: Tisdagen 25 februari kl 17.00.
Välkomna!
Föredraget ingår i entrén till museet, men biljett behöver förbokas för att garantera plats.
Boka
Pris från: 190 SEK
Entré till museets utställningar ingår i priset