Absolut Art Collection

Det första konstverket som skapades på uppdrag av Absolut var Andy Warhols Absolut Warhol, 1986. Det råder delade meningar kring hur processen gick till när Warhol fick uppdraget av Absolut. En historia är att Warhol självmant föreslog idén till Michel Roux vid importföretaget Carillon (som då ansvarade för Absolut i USA) över en middag: ”I love the bottle. I want to do something with it”.

En annan historia berättar att en svensk entreprenör vid namn Titti Wachtmeister var den som uppmanade Warhol att skapa ett verk med flaskan som utgångspunkt. Hon var aktiv i New York vid den här tiden och hade kontakter på svenska ambassaden och Absolut samt rörde sig vant bland societeten i New York, där Andy Warhol var framträdande.

Keith Haring och Kenny Scharf
Warhol rekommenderade sedan andra konstnärer att samarbeta med Absolut. De vi vet, som med all säkerhet fick beställningar från Absolut på grund av Andy Warhol, var Keith Haring och Kenny Scharf. Dessa två konstnärer tillhörde då en yngre generation undergroundkonstnärer i New York. Både Scharf och Haring var aktiva inom New Yorks klubbscen och umgicks/arbetade med hiphopartister, pop- och rockmusiker samt graffitikonstnärer. Deras konst var färgsprakande, glädjefylld, respektlös och gränsöverskridande. Stafettpinnen gick från Andy Warhol till Keith Haring (1986) till Kenny Scharf (1987). Därefter blir det mer otydligt hur rekommendationer för konstnärliga uppdrag för Absolut uppkom.

Under senare delen av 1990-talet och början av 2000-talet påbörjades en mer riktad och långsiktig satsning på konstprojekt med koppling till Absolut i Europa. Under den här tiden tillkommer många av de mest iögonfallande och berömda konstverken i Absolut Art Collection.

I samband med försäljningen av V&S Vin & Sprit AB till Pernod Ricard S.A. 2008 övertog den svenska staten samlingen Absolut Art Collection och överförde den till Stiftelsen Vin & Sprithistoriska Museet. Samlingen som då fanns i Paris och New York togs hem till Sverige och delar av samlingen visas på Spritmuseum i olika utställningar.

Följ med vår konstintendent Mia Sundberg in i vårt konstarkiv