SM I HANTVERKSCIDER 2019

För tredje året i rad anordnas SM i hantverkscider. Det är Spritmuseum på Djurgården i Stockholm som arrangerar tävlingen i samarbete med Riktig Cider och Ciderfrämjandet.

Tävlingen är uppdelad i två klasser:
aspiranter – som tillverkar för ”husbehov” och
yrkesverksamma ciderproducenter – tillverkning för försäljning.

DRYCKEN SKA VARA TILLVERKAD I SVERIGE AV SVENSKA RÅVAROR
För en mer utförlig definition se Ciderfrämjandet vad är hantverkscider

Kategorier: 
– Torr cider, upp till 30 gram restsocker per liter.
– Halvtorr/söt cider, över 30 gram restsocker per liter.
– Iscider.
– Smaksatt cider, cider i kombination med andra frukter, bär och kryddor oavsett restsocker.

Samt sist men inte minst delas pris ut till Sveriges bästa cider alla kategorier.

Anmälan: 
Fyll i anmälningstalongen som finns på denna länk;

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc78wmSp9tzDasSOPtBGG9vyUiLsbM1frWg2Zv1_IZXgiGfjA/viewform 

Volym: Minst 50 cl. Flaskan/flaskorna ska vara märkta med kontaktuppgifter och vilken klass som den tävlar i.

Inlämning 10 – 16 maj:  
1) Drycker lämnas i Spritmuseums reception.
2) Bud/transport/post till Spritmuseum, Djurgårdsvägen 38, 115 21 Stockholm.
Vi kommer inte att hämta paket på posten så se till att beställa utkörning.

Ni är extra välkomna att lämna in era drycker på fredagen den 10 maj då Fruktstereo presenterar sin nya bok Ciderrevolutionen mellan kl 16-18 .
Anmälan inkl två glas cider hittar du på denna länk.

Anmälningsavgift: 
100 kr/flaska för att delta i SM men inte få ett skriftligt omdöme och delta i SM:
300 kr/flaska för att få ett skriftligt omdöme från juryn och delta i SM.
Ni betalar era avgifter på denna länk och får med automatik ett kvitto. https://www.nortic.se/tickets/event/21920 

Omdömena delas ut till er som är på plats under prisutdelningen och skickas med post till er som inte kan medverka.

Jury:  
Mats-Eric Nilsson, författare, Solveig Sommarström. Sensoriker, Hanna Tunberg, Ciderfrämjandet, Hanna Lilja, Spritmuseum.

 

Prisutdelning söndag den 16 juni. 

Kl 12-13 Lunch för er som önskar på Spritmuseum.
Förbeställning av matig macka á 85 kr på https://www.nortic.se/tickets/event/21913 

KL 13 Äppelsorter i svensk hantverkscider
John Taylor, slottsträdgårdsmästaren känd från TV-program om trädgård.  John har under senaste året, i egen regi, planterat över tusen cideräppelträd utanför Malmö.
– Cider har intresserat mig i hela mitt liv, det är väldigt kul att ha anlagt en odling av traditionella engelska cidersorter här i Sverige.
John berättar under seminariet om varför han vill göra cider, vilka sorter av cideräpplen han valt till sin odling och varför, samt förstås vilken typ av cider han ämnar tillverka.

Därefter följer en paneldiskussion med Lena Ryberg Ericsson (Köpings musteri), Claes Mark (Mark Cider) och Johan Sjöstedt (Pomologik). Lämpar sig olika äppelsorter till olika typer av cider? Vilka karaktärer ger svenska moderna ätsorter jämfört med gamla lokala sorter, vildäpplen respektive cidersorter från olika länder till cidern?  Hur stor del av slutresultatet beror på val av äppelsort?

Kl 15: Prisutdelning på Spritmuseums brygga.

Anmälan: helen.ericsson@spritmuseum.se senast 13 juni. OBS begränsat antal platser.

Ev frågor:
Helen Ericsson Sandlund. Spritmuseum, helen.ericsson@spritmuseum.se 
Anna Häggblom Stålhammar, Riktig Cider, anna@riktigcider.se 

SM i hantverkscider 2018

Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som i samarbete med Riktig Cider och Ciderfrämjandet tagit initiativ till tävlingen som arrangeras för andra året i rad.
Över 60 bidrag skickade in av både professionella tillverkare och aspiranter. Av de tio bästa bidragen i torr cider tillverkades fem av aspiranter.
– Det är en ciderrevolution på gång i Sverige, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum. De tävlande kommer från Malmö i söder till Umeå i norr och kvaliteten var mycket hög.

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER  
Bredalens Cloudy Gold 2017, Bredalens Gårdsmusteri, Värmdö

TORR CIDER 
Guld:  
Bredalens Cloudy Gold 2017, Bredalens Gårdsmusteri, Värmdö
Natural Beauty, Ciderboden, Umeå
Magnaröd 1, Petter Warfvinge, Sjöbo
Moucider, Östgötaslättens mickrocideri, Motala

Silver:
Bisbergs cider, Nils Hofander,  Hedemora
Fully Dry Cider, Kullabergs vingård, Kullaberg
Apple Road 2016, Fruktstereo, Malmö
Gastronomigruppen, Gravenstein, Strängnäs

Brons: 
Olof´s Poms de Munsö, Olof Tiger, Täby
CKV Fully Dry, Kullabergs Vingård, Kullaberg
Djuret no 234, Fredrik Djurklou, Stockholm

HALVTORR CIDER: 
Guld:  
Pernilla Perle, Brännland Cider AB, Vännäsby

Silver: 
Rubinola, Hornudden, Strängnäs

Brons: 
Just Cider, Brännland Cider AB, Vännäsby
Ren Cider från Sävedalen, Niklas Sundberg, Sävedalen

SMAKSATT CIDER 
Guld: 
Ginger C, Ciderboden, Umeå
Cloudberry, Ciderboden, Umeå

Hop-San, Pomologik, Strängnäs

Silver: 
Taiheke, Pomologik, Strängnäs
Hopple Free, Hopple, Strängnäs

Brons: 
Buckthorn, Ciderboden, Umeå

ISCIDER 
Guld:  
Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs

Silver: 
Sörmland, Pomologik, Strängnäs

Brons: 
Gravensteiner Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs
Iscider av Aroma, Naess/Arneke, Flen

Jury: 
Johan Bengtsson (Volt), Hanna Tunberg (Ciderfrämjandet), Hanna Lilja (Spritmuseum) och Per Styregård, skribent och dryckesprovare.

 

Sveriges bästa hantverkscider 2017 korad

Intresset för cider växer, det märks inte minst när Spritmuseum och Riktig Cider bjöd in till SM i hantverkscider. Över 130 flaskor skickades in från hela Sverige i tävlingen som omfattade både producenter och amatörer.

– I samarbete med Riktig Cider har Spritmuseum tagit initiativ till SM i hantverkscider och vi vill verka för främjandet av cidertillverkning i Sverige, säger Petter Nilsson, restaurangchef. Vårt klimat lämpar sig för äppelodling och att göra cider är en bra konserveringsmetod. Dessutom finns det ju i den moderna dryckeskulturen ett större intresse för de oxiderade, fruktiga och ofta lite mer animala tonerna man kan finna i cider.

– Vi är överväldigade över det stora intresset, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum. Det är första gången som vi arrangerar tävlingen och det har varit spännande att få en uppfattning om vad som är på gång i landet både hos producenterna och amatörer.

En uttagningsjury med bland annat dryckesskribenterna Per Styregård och Alf Tumble har provat sig igenom dryckerna och utsett vinnarna. Juryn prövade 50 olika sorter från 20 producenter från hela landet samt 82 sorter tillverkade av amatörer.

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER PRODUCENTER – TORR TILL HALVTORR

Guld
Definetely cider, Fruktstereo
Motivering:
Fruktstereo lyckas kombinera knastertorr attack och rätt mängd tilltalande skitighet med flirtiga honungstoner och en fantasieggande eftersmak. Det blir mer än bara intressant. Det här är både gott och eget i en stil som mycket väl skulle kunna vara den svenska.
www.fruktstereo.com

Silver
Pernilla, Brännland Cider
Motivering:
Brännland Pernilla är raffinerad och publik i samma klunk i en tät, rik doft av mogna äpplen med lätt oxiderat inslag med angenäm liten sötma i avslutningen. Välgjort och stabilt med varsamt omhändertagen alkohol. En cider i en egen, självsäker stil.
www.brannlandcider.se

Silver
Kulinarika – Äppelcider nuprovat, Västa Ämtevik
Motivering:
En lättcider på 2% alkohol med sofistikerad, aningen blygsam och samtidigt detaljerad smak med fin balans som fungerar utmärkt till mat.
www.kulinarika.se

Silver
Bredalens halvtorra gårdscider
Motivering:
Riktigt snygg avvägning mellan syra, sötma och jäst i en klockren doft och smak av äpple och kärva äppelskal som rundas av på ett skickligt sätt av balanserande sötma i eftersmaken. Känns att Bredalen har hittat rätt väg fram. En stil som borde passa det moderna skandinaviska köket.
www.bredalens.se

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER PRODUCENTER – SÖT

Guld
Rimfrost, Hornudden
Motivering:
Doftmässigt intressant och smakmässigt komplex med allt från torkade fallfrukt till barleywine-aromer. Kola, knäck och hemmasnickrad äppelkaka kompletteras fint av frisk syra. Fullmatat med personlighet, kanske till och med en liten början på vad som kan komma att bli en egen stil av svensk söt hantverkscider.

Silver
Brännlandiscider, Brännland Cider
Motivering
Skyhög fruktsyra i attacken balanseras perfekt av generös fruktsötma och inslag av tropisk frukt. I fonden ett myller av andra fruktiga och örtiga toner. En stilsäker produkt med kvalitet och integritet.
www.brannlandcider.se

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER AMATÖRER – TORR TILL HALVTORR

Guld
Revinge guld: Petter Warfvinge, Sjöbo

Silver
Vilding: Axel Bäck & Jakub Kotowski, Stockholm

Brons
Forsdalens cider: Ann-Sofi Holmqvist, Näsvik

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER AMATÖRER – SÖT

Guld
Frysdisko: Oskar Gustafsson, Malmö

Silver
Rubyfrost: Oskar Gustafsson, Malmö