Cider på Spritmuseum

SM i hantverkscider 2018

Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som i samarbete med Riktig Cider och Ciderfrämjandet tagit initiativ till tävlingen som arrangeras för andra året i rad.
Över 60 bidrag skickade in av både professionella tillverkare och aspiranter. Av de tio bästa bidragen i torr cider tillverkades fem av aspiranter.
– Det är en ciderrevolution på gång i Sverige, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum. De tävlande kommer från Malmö i söder till Umeå i norr och kvaliteten var mycket hög.

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER  
Bredalens Cloudy Gold 2017, Bredalens Gårdsmusteri, Värmdö

TORR CIDER 
Guld:  
Bredalens Cloudy Gold 2017, Bredalens Gårdsmusteri, Värmdö
Natural Beauty, Ciderboden, Umeå
Magnaröd 1, Petter Warfvinge, Sjöbo
Moucider, Östgötaslättens mickrocideri, Motala

Silver:
Bisbergs cider, Nils Hofander,  Hedemora
Fully Dry Cider, Kullabergs vingård, Kullaberg
Apple Road 2016, Fruktstereo, Malmö
Gastronomigruppen, Gravenstein, Strängnäs

Brons: 
Olof´s Poms de Munsö, Olof Tiger, Täby
CKV Fully Dry, Kullabergs Vingård, Kullaberg
Djuret no 234, Fredrik Djurklou, Stockholm

HALVTORR CIDER: 
Guld:  
Pernilla Perle, Brännland Cider AB, Vännäsby

Silver: 
Rubinola, Hornudden, Strängnäs

Brons: 
Just Cider, Brännland Cider AB, Vännäsby
Ren Cider från Sävedalen, Niklas Sundberg, Sävedalen

SMAKSATT CIDER 
Guld: 
Ginger C, Ciderboden, Umeå
Cloudberry, Ciderboden, Umeå

Hop-San, Pomologik, Strängnäs

Silver: 
Taiheke, Pomologik, Strängnäs
Hopple Free, Hopple, Strängnäs

Brons: 
Buckthorn, Ciderboden, Umeå

ISCIDER 
Guld:  
Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs

Silver: 
Sörmland, Pomologik, Strängnäs

Brons: 
Gravensteiner Iscider, Gastronomigruppen, Strängnäs
Iscider av Aroma, Naess/Arneke, Flen

Jury: 
Johan Bengtsson (Volt), Hanna Tunberg (Ciderfrämjandet), Hanna Lilja (Spritmuseum) och Per Styregård, skribent och dryckesprovare.

 

Sveriges bästa hantverkscider 2017 korad

Intresset för cider växer, det märks inte minst när Spritmuseum och Riktig Cider bjöd in till SM i hantverkscider. Över 130 flaskor skickades in från hela Sverige i tävlingen som omfattade både producenter och amatörer.

– I samarbete med Riktig Cider har Spritmuseum tagit initiativ till SM i hantverkscider och vi vill verka för främjandet av cidertillverkning i Sverige, säger Petter Nilsson, restaurangchef. Vårt klimat lämpar sig för äppelodling och att göra cider är en bra konserveringsmetod. Dessutom finns det ju i den moderna dryckeskulturen ett större intresse för de oxiderade, fruktiga och ofta lite mer animala tonerna man kan finna i cider.

– Vi är överväldigade över det stora intresset, säger Helen Ericsson Sandlund, programansvarig på Spritmuseum. Det är första gången som vi arrangerar tävlingen och det har varit spännande att få en uppfattning om vad som är på gång i landet både hos producenterna och amatörer.

En uttagningsjury med bland annat dryckesskribenterna Per Styregård och Alf Tumble har provat sig igenom dryckerna och utsett vinnarna. Juryn prövade 50 olika sorter från 20 producenter från hela landet samt 82 sorter tillverkade av amatörer.

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER PRODUCENTER – TORR TILL HALVTORR

Guld
Definetely cider, Fruktstereo
Motivering:
Fruktstereo lyckas kombinera knastertorr attack och rätt mängd tilltalande skitighet med flirtiga honungstoner och en fantasieggande eftersmak. Det blir mer än bara intressant. Det här är både gott och eget i en stil som mycket väl skulle kunna vara den svenska.
www.fruktstereo.com

Silver
Pernilla, Brännland Cider
Motivering:
Brännland Pernilla är raffinerad och publik i samma klunk i en tät, rik doft av mogna äpplen med lätt oxiderat inslag med angenäm liten sötma i avslutningen. Välgjort och stabilt med varsamt omhändertagen alkohol. En cider i en egen, självsäker stil.
www.brannlandcider.se

Silver
Kulinarika – Äppelcider nuprovat, Västa Ämtevik
Motivering:
En lättcider på 2% alkohol med sofistikerad, aningen blygsam och samtidigt detaljerad smak med fin balans som fungerar utmärkt till mat.
www.kulinarika.se

Silver
Bredalens halvtorra gårdscider
Motivering:
Riktigt snygg avvägning mellan syra, sötma och jäst i en klockren doft och smak av äpple och kärva äppelskal som rundas av på ett skickligt sätt av balanserande sötma i eftersmaken. Känns att Bredalen har hittat rätt väg fram. En stil som borde passa det moderna skandinaviska köket.
www.bredalens.se

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER PRODUCENTER – SÖT

Guld
Rimfrost, Hornudden
Motivering:
Doftmässigt intressant och smakmässigt komplex med allt från torkade fallfrukt till barleywine-aromer. Kola, knäck och hemmasnickrad äppelkaka kompletteras fint av frisk syra. Fullmatat med personlighet, kanske till och med en liten början på vad som kan komma att bli en egen stil av svensk söt hantverkscider.

Silver
Brännlandiscider, Brännland Cider
Motivering
Skyhög fruktsyra i attacken balanseras perfekt av generös fruktsötma och inslag av tropisk frukt. I fonden ett myller av andra fruktiga och örtiga toner. En stilsäker produkt med kvalitet och integritet.
www.brannlandcider.se

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER AMATÖRER – TORR TILL HALVTORR

Guld
Revinge guld: Petter Warfvinge, Sjöbo

Silver
Vilding: Axel Bäck & Jakub Kotowski, Stockholm

Brons
Forsdalens cider: Ann-Sofi Holmqvist, Näsvik

SVERIGES BÄSTA HANTVERKSCIDER AMATÖRER – SÖT

Guld
Frysdisko: Oskar Gustafsson, Malmö

Silver
Rubyfrost: Oskar Gustafsson, Malmö

 


Den 24 september 2017 hade vi en cidermässa med hantverkscider. Vi planerar en ny mässa i 23 september 2018.

Så här såg programmet ut:

Kl 14.00 ”Ligesom Wijn eller Miöd”. Svensk cidertillverkning genom historien.
Hanna Tunberg och Helena Ullmark, Svenska Ciderfrämjandet presenterar sin forskning om svensk ciderhistoria. (I museets provningsrum.)

Ciderproducenter:

MarkCider, Gässhult, Oskarshamn
MarkCider startade 2012 med att plantera ca 140 engelska cideräppelträd. 2013 planterades mer och har idag 310 äppel- och 40 päronträd. Finns i norra Kalmar län, på mycket stenig morän. All cider från MarkCider är vildjäst.
www.markcider.se

Tosarbo Cider, Myra, Delsbo
Tosarbo Cider är ett enmansciderbryggeri från Hälsingland som funnits sedan 2010 med fokus på gamla äppelsorter och traditionella metoder. Cidern får jäsa svalt och långsamt utan tillsatt jäst i många olika jäskärl, för senare blandning. Äpplena kommer i huvudsak från stora, äldre, hushållsträd vid torp och gårdar i norra Hälsingland och blandas med frösådder och enstaka finäpplen från bruksegendomar.
www.tosarbo.se

Vin & Natur, Köpenhamn
Vin & Natur har jäst frukt sedan 2014. De vill göra torra, drickvänliga, fruktiga drycker av frukt och bär.

Bramleys, Kålland, Skaraborg
Bramleys är ett företag baserat på ekologisk och lokal odling, baserat i Kålland. Joacim Holgersson och hans fru Fiona har drivit Bramleys sedan starten 2009 och odlar huvudsakligen äpplen och päron. I Bramleys trädgårdar i Skaraborg finns totalt över 15 000 träd, vilket gör Bramleys till en av de största Krav-godkända odlingarna i Sverige.

Bredalens Gårdsmusteri, Ingarö, Värmdö kommun.
Bredalens Gårdsmusteri arbetar helt hantverksmässigt småskaligt med så naturliga metoder som möjligt helt osvavlat. De använder främst egna ekologiskt odlade äppelsorter från gården. De halsfryser cider enligt den så kallade champagnemetoden.
www.bredalens.se

Brännland Cider, Brännland, Västerbotten
Brännland Cider producerar hantverksmässig cider helt baserad på 100% äppelmust utan smak eller färgtillsatser. Produktionen finns i Västerbotten och målet är att skapa svensk hantverks-cider som ger tryck i hela världen.
www.brannlandcider.se

Pomologik, Strängnäs
Pomologik vill skapa cider som har ett tydligt personligt uttryck och ett djup som återspeglar växtplatsen.
www.hornudden.net

Fruktstereo
Efter mångårig erfarenhet inom restaurangbranschen startade Karl Sjöström och Mikael Nypelius Fruktstereo med ambitionen att vara med och bygga upp en mångfald i svensk modern dryckeskultur. Allt sker i liten skala med ambitionen att skapa dryck som speglar fruktens egen karaktär och växtplats.
www.fruktstereo.com

Vistakulle fruktodling, Huskvarna
Runt Vistakulle, på landremsan mellan Vättern och Landsjön, har det funnits odlingar i hundratals år. Här driver familjen Knutsson sin fruktodling på omkring 12 hektar med äpplen och lite päron. De har ungefär 3 000 träd per hektar.

Hem

Övriga medverkande:

Riktig Cider
Riktig Cider importerar cider tillverkad av 100% äpple från bland annat Frankrike, England, Tyskland, Spanien och Schweiz. Vi vill visa att cider är kultur, kunskap och framförallt en fantastisk dryck!
www.riktigcider.se

Fruktförmedlingen
Äkta vara är en ideell konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet, färre tillsatser och mer råvaror i maten. Ett av projekten som de driver är Rädda fallfrukten med tillhörande fruktförmedling. Syftet är att ta tillvara den enorma resurs som fruktträden i svenska villaträdgårdar och parker utgör.
www.aktavara.org/frukt & www.aktavara.org

Svenska Ciderfrämjandet
Ciderfrämjandet bildades år 2013 för att främja och utveckla hantverksmässig cider på svensk grund. Det är en organisation för äppelmustare och äppelälskare som arbetar tillsammans med att definiera och producera svensk hantverksmässig cider.
Ciderfrämjandet har i ett forskningsprojekt undersökt den svenska ciderns historia och kommer på Spritmuseums ciderdag att berätta om tillverkning av fermenterade fruktdrycker i Sverige fram till mitten av 1600-talet och vad som hänt sedan.

Humlegårdens ekolager
Humlegårdens Ekolager är webbutiken som tillhandahåller råvaror, utrustning samt tillbehör för framställning av jästa drycker. Deras specialitet är ölbryggning men Humlegårdens sortiment för cider- och vinmakare växer och är under ständig utveckling. Nu visar de delar av sitt sortiment av bl a fruktkrossar, frukpressar samt kärl och utrustning för beredning av must
http://shop.humle.se/